Η Μουσική στη Ψηφιακή Εποχή
Η Μουσική στη Ψηφιακή Εποχή
Η Μουσική στη Ψηφιακή Εποχή

Last updated on 2012-02-13

About the Book

Το βιβλίο αυτό είναι ένα έργο υπό εξέλιξη. Είναι ένα ζωντανό έγγραφο, κατά κάποιο τρόπο. Ξεκίνα να το διαβάζεις τώρα, όσο αυτό θα μεγαλώνει κάθε μήνα.

Η μουσική είναι και κουλτούρα και εμπόριο μαζί. Αυτά τα δύο είναι άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους. Στις διάφορες ιστορικές περιόδους, η κουλτούρα και το εμπόριο της μουσικής παρουσιάζουν βαθιές διαφορές μεταξύ τους. Στην εποχή της τυπογραφίας, το κύριο μέσο με το οποίο γινόταν η μουσική παραγωγή, διανομή και κατανάλωση, ήταν το χαρτί. Η μουσική ήταν κουκκίδες σε σελίδα. Η ηλεκτρονική εποχή, με την εισαγωγή της ηχογράφησης και της μετάδοσης, άλλαξε ριζικά τον τρόπο για το τι σήμαινε η μουσική στους ανθρώπους, και επακόλουθα τον τρόπο που έβγαινε το κέρδος. Όση αναστάτωση προξένησε στους μουσικούς, στις επιχειρήσεις και τους ακροατές η εμφάνιση της ηλεκτρονικής εποχής, άλλη τόση έχει φέρει και η ψηφιακή εποχή.

Ο τρόπος για να πορευτείς σε αυτές τις αλλαγές, είναι να τις κατανοήσεις. Για να προσαρμοστεί κανείς στο νέο περιβάλλον και να ευημερήσει, είναι σημαντικό να κάνει ενημερωμένες, συνειδητές και προοδευτικές επιλογές, αντίστοιχης δυναμικής του νέου πλαισίου δυνατοτήτων που δημιουργείται – όχι φοβισμένες, σπασμωδικές και συντηρητικές, που αντιμετωπίζουν το νέο περιβάλλον ως χάος και απειλή.

Στόχος αυτού του βιβλίου είναι να γίνει ο οδηγός σου διαμέσου αυτών των αλλαγών – και όχι να σου πει τι θα κάνεις – ώστε να κάνεις έξυπνες, ορθολογικές και στρατηγικές επιλογές για τη δική σου μουσική επιχείρηση, είτε για να κατανοήσεις την αλλαγή στον τρόπο που χρησιμοποιείται και εκλαμβάνεται η μουσική ως μέρος της νέας και αυξανόμενα επικρατούσας μουσικής κουλτούρας.

Είναι ένα έργο υπό εξέλιξη

Έχω αποφασίσει να δημοσιεύσω το ‘Η Μουσική στη Ψηφιακή Εποχή’ ως ένα βιβλίο υπό εξέλιξη. Σκοπεύω να το ανανεώνω τακτικά (όχι όμως πολύ συχνά) και να το παρουσιάσω σαν ολοκληρωμένη δουλειά μέχρι το τέλος του 2012. Όλες οι ενημερώσεις του θα είναι δωρεάν για όλους όσους αποκτήσουν το βιβλίο.

Το ότι υπάρχει κοινό που διαβάζει το βιβλίο – κάποιοι από τους οποίους έχουν πληρώσει γι’ αυτό – θα είναι μεγάλο κίνητρο για μένα, ώστε να συνεχίσω την αναζήτησή μου, με συνεκτική και περιεκτική διατύπωση των σκέψεών, παρατηρήσεων και συμπερασμάτων μου σχετικά με τη μουσική στη ψηφιακή εποχή.

Κατανοώντας το εμπόριο και τη κουλτούρα της δημοφιλούς μουσικής στο διαδίκτυο

Τη τελευταία δεκαετία πάσχιζα να καταλάβω και να καταγράψω τις αρχές που διέπουν το online μουσικό εμπόριο και κουλτούρα της ψηφιακής εποχής. Αυτό το βιβλίο θα συλλάβει και θα συμπυκνώσει αυτές τις ιδέες, για να σου χρησιμεύσει σαν ένας χάρτης διανόησης για την ανεξάρτητη μουσική βιομηχανία και τη κουλτούρα της δημοφιλούς μουσικής στο διαδίκτυο.

Αυτό το βιβλίο δεν θα σου πει το πως θα γίνεις διάσημος στο διαδίκτυο, ούτε ποιες είναι οι καλύτερες τεχνικές μάρκετινγκ για να πουλήσεις τους δίσκους σου. Ούτε θα προσποιηθεί ότι γνωρίζει τι επιφυλάσσει το μέλλον. Αντ’ αυτού, αποστασιοποιείται από το περιβάλλον των media και προσπαθεί να απαντήσει σε μεγαλύτερες ερωτήσεις, σχετικά με το ‘τι συμβαίνει;’ και ‘τι σημαίνει αυτό;’.

Είμαι πεπεισμένος ότι μπορούν να δημιουργηθούν αξιόπιστες και βιώσιμες στρατηγικές και πρακτικές για τη μουσική βιομηχανία, μόνο μέσα από το πρίσμα της βαθιάς κατανόησης του ψηφιακού περιβάλλοντος, καθώς και των τρόπων με τους οποίους οι άνθρωποι νιώθουν τη μουσική. Δεν υπάρχει ένας και μοναδικός τρόπος για να ‘βγάλεις τη μουσική σου online’ με επιτυχία.

Με την ευκαιρία… το βιβλίο περιέχει πρακτικές προτάσεις και φιλοσοφικούς συλλογισμούς, βασισμένα σε γενικές αρχές. Η ιδέα είναι ότι, κατανοώντας το πλαίσιο και τις ευκαιρίες της ψηφιακής εποχής, θα βοηθηθείς να σχηματίσεις τον δικό σου πετυχημένο τρόπο για να βγάλεις τη μουσική σου το διαδίκτυο.

Αναθεώρηση παλιού υλικού

Το μεγαλύτερο μέρος του ‘Η Μουσική στη Ψηφιακή Εποχή’ είναι καινούριο υλικό. Παρόλα αυτά, χρησιμοποιώ σαν αφετηρία και πρώτη ύλη τις σχεδόν ένα εκατομμύριο λέξεις του New Music Strategies και τα χρόνια εμπειρίας μου από το προσωπικό μου blog, όπως επίσης και τον ερευνητικό πλούτο της θέσης μου ως Reader in Music Industries Innovation στο Birmingham City University.

Ακόμα, επανεξετάζει, εξελίσσει και σχολιάζει το δωρεάν ebook μου The 20 Things You Must Know About Music Online – αλλά επίσης εμβαθύνει στη φύση των online media και στους τρόπους με τους οποίους λειτουργεί η μουσική κουλτούρα και το εμπόριο της δημοφιλούς μουσικής μέσα στο νέο τεχνολογικό περιβάλλον.

Αυτό το βιβλίο έχει γραφτεί ως μια γενική εισαγωγή για την online μουσική βιομηχανία, και εστιάζει στη καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, στο περιβάλλον των media, και στην απομυθοποίηση του τι σημαίνει η μουσική στο internet.

This book is a translation into Greek of Music in the Digital Age which was originally written in English.

About the Author

Andrew Dubber
Andrew Dubber

Andrew Dubber is Professor of Music Industries Innovation at Birmingham City University. He's a member of the Centre for Media and Cultural Research, and is Award Leader for the MA in Music Industries (which can be studied online via distance learning from anywhere in the world) and also runs the MA in Music Radio.

He is the founder of New Music Strategies, a pan-European music consultancy and strategy organisation focusing primarily on non-commercial and social projects that use music to improve lives. He is also a member of the Board of Advisors for Bandcamp.

He can be found online at http://andrewdubber.com

Table of Contents

  1. Η Μουσική στη Ψηφιακή Εποχή
  2. Εισαγωγικό Σημείωμα
  3. Όλα είναι μια συζήτηση
  4. Μουσική
  5. Η Ψηφιακή Εποχή
  6. H Επεξήγηση του Internet
  7. Εκβάθυνση στη Μιντιοποίηση

The Leanpub 45-day 100% Happiness Guarantee

Within 45 days of purchase you can get a 100% refund on any Leanpub purchase, in two clicks.

See full terms...

Write and Publish on Leanpub

Authors, publishers and universities use Leanpub to publish amazing in-progress and completed books and courses, just like this one. You can use Leanpub to write, publish and sell your book or course as well! Leanpub is a powerful platform for serious authors, combining a simple, elegant writing and publishing workflow with a store focused on selling in-progress ebooks. Leanpub is a magical typewriter for authors: just write in plain text, and to publish your ebook, just click a button. It really is that easy.

Learn more about writing on Leanpub