Programozás tisztán funkcionális alapokon: Áttekintés
Ingyenes!
Tagsággal
$12.00
Javasolt ár

Programozás tisztán funkcionális alapokon: Áttekintés

A könyvről

Ez a könyv azoknak készült, akik szívesen olvasnának magyarul a tisztán funkcionális programozási nyelvekről, de még nem ismerik ezeket annyira. A tisztán funkcionális programozás a számítógépek megszólításának egy lehetséges módja, ahol különféle matematikai elvek, függvények felhasználásán keresztül valósítjuk meg az automatizálandó feladatokat. Ez tulajdonképpen a matematika több száz éves bölcsességének latba vetése a minél jobb szoftverek készítésének érdekében. A kapcsolat a matematikával ráadásul annyira erős, hogy akár annak egyes részeit is le lehet írni a segítségével. Így aztán nem egyszerűen kész sémákat vagy recepteket kapunk bizonyos problémák gyors és helyes megoldására, hanem a gondolkodásunk is nemesedik. Egyszerre láthatjuk a matematikát és a programozást is egy másik oldaláról, amitől talán már nem leszünk képesek ugyanúgy gondolni rájuk, mint korábban. A főbb jellemzőket a Haskell programozási nyelven keresztül mutatjuk be. A Haskell több évtizedes múlttal rendelkezik, ám napjainkban is aktívan fejlődik, számos népszerű platformra elérhető hozzá fordítóprogram, sok weboldal, blog és szakkönyv foglalkozik vele, és egy viszonylag nagy méretű, globális közösséget tudhat maga körül.

 • Könyv megosztása

 • Kategóriák

  • Functional Programming
  • Haskell
  • Computers and Programming
 • Visszajelzés

  Email a szerzőknek

A szerzőről

Páli Gábor János
Páli Gábor

Dr. Páli Gábor János (1982) a Debreceni Egyetem Informatikai Karán szerzett először okleveles programtervező matematikus és angol-informatika szakfordító képesítést, később a Babeș-Bolyai Tudományegyetemen és az Eötvös Loránd Tudományegyetemen informatikából egyetemi doktori fokozatot. Közel húsz éve foglalkozik funkcionális programozási nyelvekkel. Közreműködőként a témában részt vett a Chalmers University of Technology (Göteborg, Svédország) és az Ericsson közös, valamint a University of Cambridge Computer Laboratory ipari kutatási projektjeiben. Tíz évig oktatott egyetemen programozási nyelveket. Mellette az iparban is szoftvermérnökként fejlesztett nagyteljesítményű, robusztus, funkcionális nyelven implementált megoldásokat.

A Leanpubnál nincs kockázat, csak 100% boldogsággarancia

A vásárlástól számított 60 napon belül, mindössze két kattintással visszakapható az összeg 100%-a bármely Leanpubnál történt vásárlás esetében.

További részletek.

80% Royalties. Earn $16 on a $20 book.

We pay 80% royalties. That's not a typo: you earn $16 on a $20 sale. If we sell 5000 non-refunded copies of your book or course for $20, you'll earn $80,000.

(Yes, some authors have already earned much more than that on Leanpub.)

In fact, authors have earnedover $13 millionwriting, publishing and selling on Leanpub.

Learn more about writing on Leanpub

Ingyenes frissítések. DRM nélkül.

A Leanpubon elérhető könyvek megvásárlásával együtt hozzáférhetőek azok összes későbbi frissítései, amikor a szerző feltölt belőlük egy újabb változatot. Számos szerző a Leanpub segítségével osztja meg előkészületben, írás alatt levő műveit. Ekkor az összes olvasó ingyenesen hozzáférés a frissítésekhez, függetlenül attól, hogy mikor fizettek érte és hogy mennyit (akár semmennyit).

A legtöbb Leanpubon megjelenő könyv elérhető PDF formában (számítógépek számára) és EPUB formában (telefonok, tabletek és Kindle). A formátumok, amelyekben az adott könyv elérhető, az oldal jobb felső sarkában láthatóak.

Végezetül, a Leanpubon megjelentetett könyvek egyike sincs DRM vagy ahhoz hasonló más egyéb (értelmetlen) másolásvédelemmel ellátva, így könnyű olvasni ezeket bármilyen támogatott eszközön.

További részletek a Leanpubon elérhető formátumokról és felhasználásukról

Írás és publikálás a Leanpubon

A Leanpub segítségével egyszerűen lehet előkészületben levő és befejezett elektronikus könyveket és online kurzusokat szerkeszteni, megjelentetni!

A Leanpub egy megbízható platform azok számára, akik komoly gondolják az írást. Elektronikus könyvek kidolgozására alkalmas egyszerű, elegáns szerkesztési és publikálási felülettel rendelkezik, sajáttal bolttal.

A Leanpub a szerzők bűvös írógépe: a szöveg megírása és az e-könyv kiadása mindössze csak egyetlen kattintás! (Vagy, ha az e-könyvet magunk készítjük el, akkor eszintén egyetlen kattintással fel tudjuk tölteni a saját PDF és EPUB állományainkat.) Csak ennyi az egész!

Írás a Leanpubon, bővebben